Red de tijgers
Een stukje historie
Klik hier om te vergroten
Sabeltandtijger
Bij uitgestorven tijgersoorten roept gelijk iedereen "de sabeltandtijger", maar ondanks dat bijna iedereen de sabeltandtijger als de voorouder van onze moderne tijgers ziet, is dit (trouwens ook schitterende) dier niet eens familie van de tijger.

Naast dat de sabeltandtijger niet alleen geen strepen (zeer essentieel voor een tijger) had, is hij in vergelijking tot de tot nu toe uitgestorven tijgersoorten niet door de mens uitgestorven, maar door een natuurverschijnsel. Dit om de eenvoudige reden, dat er toen nog geen mensen waren.

De tijgersoorten waar we het hier wel over hebben zijn de Kaspische-, Javaanse- en Balinese tijger.

Kaspische tijger
al niet meer in het wild gefotografeerd De Kaspische tijger was de meest westelijk levende tijgersoort van de 8 soorten, die er ooit waren en kwam voor in de landen Turkije, Mongolie,Iran, Afghanistan en de centraal-aziatische staten van de voormalig Sovjet Unie.

Doordat deze soort zo dicht bij europa voor kwam en zelfs in een klein stukje van zuidoost europa, bijvoorbeeld te denken aan delen van Griekenland, zien we vaak in romeinse films tijgers in gevangenschap.

Ze werden in die tijd namelijk vaak gebruikt als statussymbool of als tegenstander in de arena, doordat ook toen al de tijger macht en kracht uitstraalde net als de leeuw trouwens.

Balinese tijger
Wie wel eens in Indonesie is geweest, kan zich goed voorstellen, dat er op Bali geen tijgers meer voorkomen. De enorme gebieden, die een tijger nodig heeft om te overleven zijn op dit eiland niet meer te vinden. De bevolkingsgroei en het toerisme hebben ook hier weinig van de eens zo ongerepte natuur overgelaten.
Klik hier om te vergroten Omdat Bali een klein eiland is konden de tijgers niet wegtrekken en de balinese tijger is dan ook de eerste tijgersoort, die uitgestorven is.

Wij nederlanders zouden ons hier het meeste van aan moeten trekken, want het zijn voornamelijk onze voorouders, die voor het uitsterven van de balinese tijger verantwoordelijk zijn.

Javaanse tijger
Ook op het dichtsbevolkte indonesische eiland Java is bijna alles gecultuveerd op het bergachtige oosterlijke gedeelte na. Toch zijn er onder de lokale bevolking nog steeds mensen, die beweren dat het nog niet met de javaanse tijger gedaan is. Is er dan misschien toch nog een beetje hoop voor de javaanse tijger ?